Kwaliteit

De locatie waar nu het revalidatiehotel Laurens Intermezzo Zuid is gevestigd, was onderdeel van een rommelig jaren-50 bedrijventerrein. Voor Laurens vervangt dit nieuwe revalidatiehotel het verderop gelegen verpleeghuis Antonius IJsselmonde dat zowel functioneel als technisch sterk verouderd was. Zij zochten een nieuwbouwlocatie voor hun nieuwe zorgconcept ‘het revalidatiehotel’. HD had de grond van de locatie aan de Motorstraat en Laurens zag op deze plek perspectieven vanwege de nabijheid van het ROC Zadkine en het Ikazia ziekenhuis. In 2008 was de samenwerking tussen Laurens en HD een feit.

Stedenbouwkundige context

De ontwikkeling van het revalidatiehotel is onderdeel van het stedenbouwkundig plan van het Motorstraatgebied. Het gaat hierbij om de transformatie van een rommelig jaren-50 bedrijventerrein naar een hoogwaardige en levendige leer-, werk- en zorgcampus. Het revalidatiehotel is ingepast in zijn zakelijke binnenstedelijke omgeving vlakbij het Rotterdamse Zuidplein. De omgeving vormt een contrast met de ‘healing environment’ aan de binnenkant van het gebouw. Deze kenmerkt zich door een meer vriendelijke en menselijke kant waarbij verblijven, ontmoeten, daglicht, interactie en welzijn samenkomen.

Beeldmateriaal interieur: Maarten de Regt


< Terug naar inleiding

Samenwerkende partners

Laurens, de grootste aanbieder van wonen, diensten en zorg in Rotterdam en omstreken, heeft in 2008 gekozen om samen te werken met HD voor het ontwerp en de realisatie van Laurens Revalidatiehotel Intermezzo Zuid. Hieronder staan de partners die hebben meegewerkt aan dit project.

Opdrachtgever: Laurens
Architect: HD
Aannemer: Dura Vermeer Bouw Zuid West
Constructeur: IMd Raadgevende Ingenieurs
Installateur: Huygen installatie adviseurs
Bouwfysisch: adviseur DPA Cauberg Huygen
Interieurarchitect: Maarten de Regt Interieurarchitecten
Landschapsarchitect: Bureau Hager Huigens
Projectmanagement: HD
Directievoering: HD
Beeldmateriaal interieur: Maarten de Regt

Begeleiding totaalproces

Alle fases van de bouw zijn vanuit HD begeleid door één projectmanager, Lenard Buteijn, die heeft gezorgd voor continuïteit, goede communicatie tussen de samenwerkende partijen en een efficiënte manier van werken.

Lenard Buteijn, projectmanager HD

“Mijn rol was alle kikkers in één kruiwagen te houden. Dat is enorm complex, omdat er allerlei soorten belangen zijn van allerlei betrokkenen. Maar het is gelukt: we hadden allemaal één einddoel en dat is bereikt. Iedereen is tevreden, het project is binnen tijd en budget opgeleverd en alle betrokkenen hebben hun doelen kunnen bereiken. De samenwerking met het beknopte team aan adviseurs werkte goed door de korte lijnen en de kenmerkende aanpak van HD. We hadden aan een half woord naar elkaar genoeg.”

Duurzame oplossingen

Duurzaamheid is een thema dat op natuurlijke wijze in het gebouw is geïntegreerd. Er is gebruik gemaakt van tal van duurzame oplossingen:

 • flexibel gebouwontwerp, constructie en installatie voor toekomstige wijziging functies;
 • onderhoudsvrij gevelmateriaal;
 • cradle-to-cradle baksteen;
 • architectonische zonwering;
 • daglichttoepassing in het ontwerp;
 • maximale daglichttoetreding door transparantie gebouw;
 • bewegingsmelders voor kunstlicht;
 • energiezuinige liften;
 • efficiënt grondgebruik;
 • groen interieur dat CO2 onttrekt uit het gebouw;
 • separate warmteregeling in kamers voor persoonlijk comfort;
 • bouwen op voormalig verontreinigde grond;
 • goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer;
 • maximale toegankelijkheid voor veel mogelijke doelgroepen;
 • ontwerp plattegronden met de optimale zonoriëntatie als basis
 • natuurlijke ventilatie in stallingsgarage;
 • warmte- en koudeopslag voor duurzame verwarming en koeling.

State-of-the-art technieken

Bij de ontwikkeling en realisatie van het revalidatiehotel is in samenwerking met alle betrokken partijen gezocht naar de beste technische oplossing. Het revalidatiehotel is voorzien van allerlei state-of-the-art technieken om het de gebruikers – zowel de gasten als de medewerkers – gemakkelijk te maken. Vijf samenwerkende producenten – Redumax, Unipro, Lux Elements, Tarkett en Anhydritec – hebben bijvoorbeeld de krachten gebundeld om een kwalitatief hoogwaardig vloersysteem voor het revalidatiehotel te ontwikkelen. Ook de gevelconstructie is een mooi staaltje techniek door een bijzonder basisgevelraster dat is ingevuld met gevelopeningen en/of baksteen. Verder zijn de hotelkamers voorzien van de nieuwste technieken op het gebied van de verlichting, zonneschermen, televisie en klimaatbeheersing. Op deze manier houdt de gast veel meer de regie over zijn verblijf.

Fabio Mattana, projectverantwoordelijke bij Huygen Installatie Adviseurs

“De belangrijkste installatie in het gebouw was natuurlijk de ‘zorgoproep’. De gasten moeten kunnen communiceren met de verpleging. Daarnaast hebben we veel aandacht besteed aan de koelsituatie. We hebben specifiek gekeken naar een hoteloplossing met een snelle responstijd die per kamer te regelen is. Naast vloerverwarming en -koeling is er gekozen voor een extra ventilatorconvector om snel koude en warme lucht bij te kunnen mengen. Het doel was om het verblijf van de gasten zo aangenaam mogelijk te maken.”

Oplevering van een inspirerende en prettige plek

Laurens Intermezzo Zuid is sinds 27 oktober 2015 geopend voor gasten. Het gelijktijdig optrekken van een klein team van opdrachtgever, architect, constructeur, installatie-adviseur en later de aannemer heeft geleid tot een zeer tevreden opdrachtgever en gebruikers van het revalidatiehotel. Hiermee heeft HD een bijdrage kunnen leveren aan de wereld om ons heen door het creëren en maken van inspirerende en prettige plekken waar mensen graag zijn.


< Terug naar inleiding