Functionaliteit

De opdracht van Laurens Wonen aan HD was een zorggebouw te ontwerpen en te realiseren voor een nieuw zorgconcept in de vorm van een revalidatiehotel. De aanleiding was de behoefte aan voorzieningen waar patiënten kortdurend kunnen worden verpleegd in een omgeving waarin de patiënt sneller kan genezen en revalideren. Een grote groep patiënten kan namelijk na een ziekenhuisperiode nog niet direct naar huis. Het verpleeghuis Antonius IJsselmonde was grotendeels gericht op kortdurende verpleeghuiszorg, maar was functioneel en technisch zeer verouderd. Het gebouw kon niet meer aangepast worden aan de nieuwe wensen. Dit is de reden geweest voor de ontwikkeling van een zorggebouw ‘nieuwe stijl’ waarin gasten – niet meer patiënten of cliënten – kunnen revalideren in een omgeving die bijdraagt aan hun welzijn.

Revalideren in gastvrije omgeving

Opdrachtgever Laurens wilde een nieuw zorggebouw met alle voorzieningen om te kunnen revalideren in een gastvrije hotelomgeving. Uitgangspunt van Laurens hierbij was dat een omgeving waarin gasten zich prettig voelen het revalidatieproces bevordert. Op deze manier draagt de ‘healing environment’ bij aan het revalidatieproces van de gast. De zorgomgeving mocht geenszins klinisch overkomen. De vraag was om een gebouw te ontwerpen met de uitstraling van een sfeervol hotel. De omgeving moest bijdragen aan het welzijn van de gast die zich in het revalidatiehotel op zijn gemak voelt, kan rusten en genieten. Tegelijkertijd daagt de omgeving de gast uit tot bewegen en ontmoeten. Het gaat in een ‘healing environment’ om de juiste combinatie van in- en ontspanning.


< Terug naar inleiding

Sandra Grossi, receptioniste Laurens Intermezzo Zuid:

“Ik ervaar het nieuwe gebouw als een hele vooruitgang. Het is héél anders, omdat het een hotelsetting is met een moderne uitstraling. Er wordt ook meer van ons verwacht. Het werk is veelzijdiger geworden en we hebben ook meer vrijheid. Je bent veel klantgerichter bezig dan in een verpleeghuisachtige sfeer. De gast is koning. We hebben een hecht team en zien het als een grote uitdaging om aan deze receptie te mogen werken. Het gebouw helpt daarbij. Het is lekker nieuw en fris. Dat maakt iedereen ook positiever. “

Multidisciplinaire samenwerking

Laurens Wonen selecteerde in 2008 HD om een nieuw gebouw te ontwerpen. Het team van Laurens bestond uit mensen vanuit de disciplines behandeling, zorg, innovatie en facilitaire zaken. Zij toetsten voortdurend het ontwerp aan het revalidatiehotelconcept. Een belangrijk toetsinstrument was een mock-up van de zorgkamer. Ook is in een vroeg stadium van de ontwerpfase de interieurarchitect ingeschakeld zodat synergie ontstond tussen het gebouwexterieur en -interieur. De gemeente Rotterdam speelde een actieve rol in de communicatie van betrokken buurtpartijen en -bewoners. Het gelijktijdig optrekken van een betrekkelijk klein team van opdrachtgever, architect, constructeur, installatie-adviseur en later de aannemer hebben niet alleen tot een gebouw geleid waarover de opdrachtgever en gebruikers zeer tevreden zijn, maar tevens tot een kosteneffectief uitvoeringsresultaat.

Opbouw van rust naar dynamiek

De opzet van het Laurens Revalidatiehotel Intermezzo Zuid is als die van een hotel in de stad. Het revalidatiehotel telt acht etages en er is plaats voor honderdzestig gasten die verblijven in ruime éénpersoonskamers met eigen sanitair. Tijdens hun verblijf kunnen gasten gebruikmaken van Wi-Fi en room- en bestelservice. De opbouw van het gebouw van boven naar beneden symboliseert de gang van het revalidatietraject: van passief naar actief, van rust naar dynamiek, van privacy naar openbaar. Op de bovenste etages verblijven de gasten met een neurologische beperking in een prikkelarme omgeving. Op de eerste verdieping vinden de behandelingen plaats en de begane grond heeft een meer openbare functie met de entree, het grand café, restaurant, wachtruimtes, keuken en technische dienst.

Lenard Buteijn, projectmanager HD:

“Mijn favoriete plek in dit gebouw is absoluut het grand café. Het is een fijne ruimte en ik maak er ook graag gebruik van voor afspraken. Hier ontmoet je ook de gasten, waaraan je kunt zien hoe blij ze zijn met deze ruimte. Daar doen we het uiteindelijk voor.”

In- en ontspanning

De ‘healing environment’ van het revalidatiehotel heeft een tweeledig doel. Gasten moeten zich in het gebouw op hun gemak voelen en kunnen rusten, maar tegelijkertijd ook uitgedaagd worden tot activiteit en ontmoeting. Terwijl ruimtes als het restaurant, de binnentuin, de entreelobby, de bruggetjes en de fitnessruimtes uitnodigen tot activiteit, vinden de gasten rust in bijvoorbeeld de stilteruimte, nissen bij de lichtstrook of de lift, verblijfsplekken met een erker, de salons op de zesde en zevende verdieping en de daktuin. Het interieur en de opzet van het gebouw proberen te verleiden tot activiteit. De indeling van boven naar beneden staat symbool voor een geslaagd revalidatietraject: het is de weg van rust naar activiteit, van intramuraal naar huis.

Marijke van Bommel, teamleider orthopedie, COPD en chronisch hartfalen Laurens:

“Ik zat in het team voor de inrichting en voorbereiding van de ‘inhuizing’. De verhuizing van de gasten naar Laurens Intermezzo Zuid ging als een speer. Ons team heette de 140 gasten welkom en hielpen de mensen hun plekje te vinden. Het gebouw wordt al heel snel eigen. Het heeft een hele goede uitstraling: warm, open en je hebt toch ook privacy. Gespreksonderwerp hier in het gebouw is de kunst en de typisch Rotterdamse foto’s aan de muren afkomstig van het fotomuseum. Veel gasten hebben veel herinneringen aan Rotterdam.”

Spoedige terugkeer naar thuissituatie

De gasten van het Laurens Revalidatiehotel Intermezzo Zuid verblijven van circa zes weken tot maximaal een jaar in het revalidatiehotel. Het verblijf is altijd tijdelijk; alle revalidatie is gericht op spoedige terugkeer naar de thuissituatie. De zorg in het revalidatiehotel is gericht op een specialistisch en breed aanbod aan geriatrische revalidatie: van revalideren na orthopedische ingrepen tot revalideren vanwege een neurologische aandoening. Uitgangspunt van Laurens is dat een omgeving waarin de gasten zich prettig voelen het revalidatieproces bevordert.

Meeste ruimte beschikbaar voor de gast

Op de eerste verdieping zitten alle behandelkamers, fysiotherapieruimtes en fitnesszalen voor zowel groepen als individuen. Alle medewerkers hebben op deze eerste etage een flexibele werkplek. Verder zijn er een paar kantoorruimtes voor meerdere medewerkers. Op deze manier is de meeste ruimte beschikbaar voor het herstel van de gasten. Er is in het gebouw goed gekeken naar de looplijnen van de gasten en het personeel. Er zijn meerdere routes gecreëerd zodat de zorgverleners zich zo efficiënt mogelijk door het gebouw kunnen bewegen.


< Terug naar inleiding