Creativiteit

Inspiratie uit de natuur

De natuur en organische vormen zijn vooral bij de inrichting en de vormgeving van het interieur de inspiratiebron geweest voor het ontwerp van het revalidatiehotel. De vorm van het atrium is geinspireerd op een boomblad. Voor het interieur is gekozen voor de toepassing van natuurlijke materialen zoals hout en natuursteen en in kleurgebruik voor warme aardetinten om een sfeer van rust en geborgenheid te creëren. In het ontwerp van het gebouw is gezorgd voor veel daglicht door de introductie van bijvoorbeeld breuklijnen in het dak en de gevel. Deze zijn de dragers van het concept voor dit gebouw geweest.

Breuklijnen met daglicht

De stedelijke randvoorwaarden voor de locatie resulteerden in een diepe bouwenvelop met ongelijke hoekverdraaiingen. Door juist gebruik te maken van deze wigvormige verdraaiing hebben we zogenaamde daglichtstroken diep in het gebouw kunnen brengen. Geïnspireerd op het natuurlijke voorbeeld zoals Antelope Canyon, een diepe en smalle kloof in de Amerikaanse staat Arizona, ontwierp de architect op strategische plekken daglichtstroken in de gevel en het dak. Deze breuklijnen met daglicht splitsen het gebouw als het ware op in drie delen, die onderling via ‘bruggetjes’ met elkaar zijn verbonden.


< Terug naar inleiding

Openbare ruimte (begane grond)

De begane grond van het revalidatiehotel heeft een openbare functie met de lobby, de receptie, de wachtruimte, het restaurant en het grand café. De zichtlijnen tussen deze ruimtes zijn heel relevant, omdat zij de relatie tussen de ruimtes vormen. De gast ziet daardoor duidelijk waar hij heen moet. Naast het openbare deel zijn op de deze verdieping de keuken en de technische dienst gevestigd.

Atrium (1e verdieping)

Het daglicht in het atrium dat via de daglichtstroken in de gevel en het dak het gebouw binnenkomt, draait en kleurt mee met de loop van de zon gedurende de dag. Dit geeft variatie in beleving én daarmee het dagritme en het tijdsbesef. De binnentuin in het atrium heeft als doel ontmoeten, verblijven en oriënteren. Het fungeert zo als middelpunt en oriëntatiepunt van de verdieping. Als je een afspraak hebt met je behandelaar, dan spreek je af in het atrium. Op deze verdieping vinden individuele en groepsbehandelingen plaats. Het atrium is een plek met veel zichtlijnen, waardoor gasten zich altijd kunnen oriënteren. Dat draagt bij aan de rust en een geborgen gevoel van de gasten.

Michiel Niens, constructeur hoofddraagconstructie, IMd Raadgevende Ingenieurs

“Een bewuste ontwerpkeuze was de open kolomstructuur met een vlakke betonvloer. Hierdoor hebben we voor de opdrachtgever maximale flexibiliteit kunnen creëren. Mijn favoriete plek in het gebouw is boven in het atrium. Als je de moeite neemt om omhoog te kijken zie je twee “hangende huiskamers” (salons) die mogelijk worden gemaakt door een prefabconstructie van kanaalplaatvloeren en een stalen vakwerk. Hierdoor kon een kostbare tijdelijke ondersteuningsconstructie worden vermeden.

Hotel (2e t/m 7e verdieping)

Op de tweede tot en met de zevende laag van het gebouw bevinden zich de eenpersoonshotelkamers met een eigen ruime badkamer, een zitje, televisie en wifi. Alle kamers zijn gesitueerd rondom de binnentuin en hebben ruim visueel contact met buiten door een dubbel frans balkon. De zesde en zevende verdieping is speciaal bedoeld voor mensen met een neurologische aandoening. Op de bovenste verdieping is er een speciale salon voor hen ingericht, omdat het restaurant op de begane grond nog teveel prikkels geeft. De verkeersruimtes op de verdiepingen zijn zo bedacht dat de zorgverleners altijd de kortste route maken. Op deze manier kunnen zij zich zo efficiënt mogelijk door het gebouw bewegen en de gasten zo goed mogelijk bedienen.

Daktuin

Op het dak van een lager gelegen bouwdeel is op de tweede verdieping een daktuin gemaakt. Deze is alleen toegankelijk voor de gasten om lekker in het zonnetje of de schaduw te zitten en te ontspannen. De binnentuin is ook een aangenaam uitzicht voor de mensen in de hotelkamers die hierop uitkijken.

Sietse Hager, eigenaar Hager en Huigens

“Met het ontwerp van de daktuin willen we aansluiten met de vormentaal van het gebouw, bij de rechte lijnen. Het andere uitgangspunt is de dat gasten moeten kunnen dwalen. Daarom hebben we eilanden van organische vormen gecreëerd en daaromheen informele paden. De gast dwaalt om de eilanden heen, de ene keer komt men langs een bak waar je planten kan ruiken of voelen, op een ander moment langs een voederplank. Zo sluiten we aan bij de belevingswereld van de mensen en hun herinneringen. Het verbinden van de verschillende onderdelen is ook een belangrijk thema: zo vloeit de pergola over het lagere en hogere gedeelte van de tuin heen.”

Gevel: koel en zakelijk en toch warm en vriendelijk

De gevel van het revalidatiehotel is het creatieve resultaat geworden van twee uiteenlopende wensen. Vanuit het welstandskader van de gemeente kwam de eis voor een verschijningsvorm en sfeer van de koele en zakelijke gebouwen uit de wederopbouwperiode van Rotterdam. Laurens wilde vooral een warm gebouw voor mensen, dat geborgenheid uitstraalt. De oplossing is gevonden in een gevel met een helder en rustig basisgevelraster met een vulling van donkerbruin genuanceerd baksteen. De baksteen is meer naar voren getrokken ten opzichte van het raster. Dit leidde tot een gelaagd gevelbeeld dat vanaf een afstand meer een koele zakelijkheid laat zien en van dichterbij juist meer warmte en vriendelijkheid.

Lenard Buteijn, projectmanager HD

“Mede dankzij de knelpunten zijn we erin geslaagd om tot creatieve oplossingen te komen die we anders niet zomaar gevonden hadden. Zonder weerstand van Welstand tegen ons initiële idee van een volledig bakstenen gevel, was deze unieke gevel er niet gekomen. De oplossing is een combinatie van raster en baksteen, waarbij de baksteen naar buiten steekt ten opzichte van het raster. Ook de ruimte voor het met daglicht overgoten atrium heeft alleen maar kunnen ontstaan door de “onhandige” bouwenvelop. En omdat een deel van het gebouw niet hoger mocht zijn dan tien meter, hebben we nu een prachtige plek voor een daktuin op het zuidwesten.”


< Terug naar inleiding